Wat eten kippen?

Kippen kunnen goed bepalen wat ze zelf kunnen eten. Een kip is dan ook een alleseter. Als een kip in een ren gehouden wordt, dan is het belangrijk om het juiste kippenvoer te kopen. Een kip kan zelf bepalen wat ze wel of niet kunnen eten.

Welk kippenvoer heeft mijn kip nodig?

Kippen eten vaak de hele dag door. Controleer dan ook dagelijks of het voer bijgevuld moet worden. Een kip eet gemiddeld dertig tot negentig gram voer per dag als ze in een afgesloten hok verblijven.

Welk kippenvoer is het beste?

Legvoer

Kippen hebben altijd als basis legvoer nodig. Het maximum bewaren van legvoer is 3 maanden. Zorg daarbij ook dat het voer wordt bewaard in een afgesloten ton. Zo voorkom je ongedierte. Kippenvoer kan ook in een legmeel gegeven worden. Legmeel moet alleen vaker ververst worden. De meeste kippenliefhebbers geven dan ook de voorkeur aan kant-en-klare geperste korrels. De kippen krijgen zo voldoende voedingstoffen binnen voor een gezond bestaan en lekkere eieren. Vaak is korrelvoer ook geschikter voor bepaalde rassen, omdat kippen met baarden of kuiven eerder vies raken van legmeel.

Graanmeel

Daarnaast is een graanmengsel een goede aanvulling op de legkorrel.
Graanvoer hoeft alleen als aanvullen gegeven te worden. Dit mag niet als basisvoer. Graanvoer is ook een goede optie als uw kippen weinig ruimte hebben. Zo hebben ze blijvend wat te doen.
Een kip die consumptie-eieren legt, moet anders gevoerd worden dan een kip die broedeieren legt. Er zijn dan ook verschillende type voer ontwikkeld.

Kuikenvoer

Er is speciaal voor kuikens voeding met extra kuikenzaad. Kuikenzaad bevat meer granen en zaden, daarnaast is dit fijner gemaakt. Na zes á zeven weken kunnen kuikens naar een grotere korrel. Dan is opfokvoer een goede oplossing. Het wordt dan ook aangeraden opfokvoer te blijven gebruiken tot dat de kippen hun eerste ei leggen.

Kippenvoer voor fokkippen

Gaat u fokken met kippen? Dan heet u voer nodig met foktomen. Dit voer heft een andere samenstelling.

Kippenvoer


Groenvoer


Eigenlijk zijn kippen alleseters. Door kippen regelmatig groenvoer te geven zoals komkommer en wortels, maar ook fruit als druiven, kunt u ze extra verwennen. Het is belangrijk dat u het groenvoer altijd geeft in een apart bakje wat later op de dag wordt weggehaald wegens he trotten. Om zoveel mogelijk ongedierte te voorkomen, kan het voer ook worden opgehangen. Probeer te voorkomen dat de kippen te veel gezout en bewerkt groenvoer krijgen.

 

Meer informatie over het houden van kippen?