De Zijdehoenders of Wagu-ji (ook wel Morenhoender of Negerhoen genoemd), komt oorspronkelijk uit China. Duizenden jaren geleden kwam de Zijdehoen voor het eerst voor in China.

Enkele honderden jaren geleden is de Zijdehoen naar Nederland gehaald. Op de markt werden de Zijdehoenders ook wel verkocht als een kruising tussen een kip en konijn.

Uiterlijk Zijdehoender

Zijdehoenders variëren in gewicht en grote. Dit heeft te maken met het land waar ze gefokt zijn. Gemiddeld ligt het gewicht tussen de 1000 en 1600 gram. De vorm van de zijdehoen komt het meest overeen met die van de Cochinkriel. Het lichaam van Zijderhoenders moet rond zijn en de bevedering zacht, de oorlellen lichtblauw en de huid onder de veren donker. Hanen hebben een achterstaande kuif. De hennetjes hebben een bolstaande kuif. De Zijdehoener heeft vijf tenen aan de voeten in plaats van de gebruikelijke vier.

Eigenschappen Zijdehoenders

De zijdehoen is rustig en gemakkelijk handtam te maken. Zijdehoenders zullen ook niet snel in gevecht raken met andere kippen. De Zijdehoender wordt dan ook regelmatig aangeschaft door gezinnen met kinderen. Gemiddeld gezien legt een Zijdehoender gemiddeld 100 eieren per jaar, dat is niet veel. Dus als u een legkip zoekt, moet u niet voor een Zijdehoender gaan. Wel blinkt de Zijderhoen uit in het uitbroeden van eieren. Ook is de Zijderhoen te gebruiken als pleegmoeder voor het uitbroeden van meerdere eieren. De Zijderhoender vliegt niet. U heeft dus niet een hoge afrastering in de tuin nodig als u ze los laatlopen. Dat de Zijderhoender niet kan vliegen komt door de vacht. In de vacht (vleugels) zit geen veerstructuur. In verhouding tot andere kippen heeft de Zijderhoender minder ruimte nodig dan andere rassen. De Zijderhoender staat bekend als een sterk ras. Het ras is vitaal en ongevoelig voor kou. Dit komt omdat het ras van oorsprong vermoedelijk uit uit het Himalayagebergte komt.

Zijderhoenders