Brahma

De Brahma kippen komen van oorsprong uit het Brahmaputragebied. Sinds 1852 komt de Brahma in Nederland voor. De Brahma is geëxporteerd naar onder andere Europa en Amerika. Het ras werd in eerste instantie ‘Chittagon’ of Shanghai’ genoemd. Brahma kippen staan bekend als de grootste rassen. De Brahma heeft dan ook gezorgd voor talloze nieuwe rassen en kleuren.

De Brahma zien veel mensen als een statige kip. Dit komt door zijn zelfbewuste houding. Overweegt u een Brahma aan te schaffen? Bedenk dan wel dat de Brahma meer ruimte nodig heeft dan een kleine krielkiep. De afrastering voor een Brahma hoeft niet hoog te zijn. Ongeveer 50 cm zal voldoende zijn. Dit komt omdat ze minder behendig zijn en niet zullen vliegen door hun gewicht.

‘’ Als de grote Barhma doorgaat voor de koning onder de hoenderrassen, dan kan de Brahma kriel niet anders dan de prins zijn ’’

Uiterlijk Brahma kippen:

Hoe herkent u het uiterlijk van de Brahma kippen? De Brahma kan u dan ook herkennen aan de forse donsontwikkeling en voetbevedering. De Brahma heeft in verhouding tot zijn lichaam een kleine kop. De Brahma heeft een breed, diep en vol lijf. De Brahma heeft een korte staart die gespreid gedragen wordt.
ln Nederland komen de volgende kleuren voor:
• Berken
• Buffcolumbia
• Buffcolomubia blauwgetekend (dwergvorm)
• Columbia zwart/blauw
• Meervomig blaupatrijs
• Meervomig patrijs
• Meervomig zilverpatrijs

Eigenschappen Brahma

Ondanks dat de Brahma een groter kippenras is, legt de Brahma niet een groter ei dan een gemiddeld formaat. Een Brahma hen legt ongeveer 150 eieren per jaar. De kleur van het ei is bruin/geel. Ondanks de zelfbewuste houding is een Brahma een rustig en vriendelijk kippenras. Een Brahma haan weegt gemiddeld 5 kg en een hen circa 4 kg. Wilt u een ringmaat voor uw Brahma? Dan heeft een haan 32 mm nodig en een hen 27 mm.

Ondanks de zelfbewuste houding is een Brahma een rustig en vriendelijk kippenras. Hanen kranen bescheiden en het zijn geen felle kraaiers.

Brahma kip


Lees meer over de Barnevelder