Wilt u kippen houden? Bedenk dat goed waar u aan begint. Kippen houden vergt tijd om de dieren de juiste verzorging te geven. Toch is kippen houden vrij eenvoudig vergeleken met andere (huis)dieren. Kippen kunnen zichzelf goed redden. Bedenk wel dat u elke dag de kippen vers water moet geven. Daarnaast moet het hok regelmatig schoongemaakt worden. Anders krijg je al snel stankoverlast. Als u eenmaal het hok gekocht heeft zijn de maandlasten niet hoog voor kippen. Weeg vooraf goed de af of u kippen wilt houden. Kippen kunnen namelijk ook ziek worden. Daarnaast kunnen kippen vrij oud worden (7-15 jaar).

Kippen houden in de tuin

Bekijk vooraf ook goed of u in uw omgeving kippen mag houden. De gemeente verbiedt het nog wel eens om kippen te houden in een bebouwde kom. Voeg ook geen haan toe bij de groep als u buren heeft die dichtbij wonen. Of overleg dit van te voren. U wilt namelijk voorkomen dat u klachten krijgt wegens geluidoverlast. Hanen zullen in de (vroege) ochtend beginnen met kraaien. Toch kunt u het kraaien/kukelen in de ochtend voorkomen. Dit doet u door het hok af te sluiten van ochtendlicht. Zorg wel dat het hok goed geïsoleerd is. Helaas kan de haan dan wel ineens midden in de nacht gaan kukelen. Of bij geluid uit de omgeving. Ook kippen zijn niet altijd stil. Een kip kan veel lawaai maken bij het leggen van een ei. Dit is echter minder storend dan een haan.
Zorg ook voor een goede omheining als de buren niet willen dat de kippen in hun tuin komen. Veel klachten over kippen kunnen komen wegens ongedierte. Daarom is het belangrijk dat u uw hok goed schoonhoudt.

Kippen houden zonder haan 

Het houden van een haan is niet nodig als u niet wilt fokken met de dieren. De kippen (hennen) zullen niet ongelukkig worden zonder haan. De kippen zullen onderling de rangorde bepalen.

Hoeveel kippen per haan 

Als u wilt gaan fokken heeft u meerdere hanen nodig. Het houden van meerder hanen kan problemen veroorzaken. Daarom stelt men vaak de vraag: ‘ hoeveel kippen per haan’ ?

Het houden van meerdere hanen kan fout gaan.

Het is belangrijk dat hanen hun eigen groep hebben. Daarnaast is het belangrijk om vooraf goed te bepalen welk kippenras u wilt. Er zijn rustige rassen waarvan de hanen elkaar beter kunnen accepteren. Daarnaast zijn er ook kippenrassen met teveel temperament.  Er zal dan een strijd komen tussen de hanen waarvan de zwakste haan het niet zou overleven. Een groot gevecht komt voornamelijk voor als de hanen niet voldoende ruimte hebben. Bij veel ruimte en een rustig ras, zal het gevecht minder snel plaats vinden. Dit komt omdat de hanen met de hennen elkaar ontlopen. Probeer in een groep niet meer dan twee hanen te plaatsen. Hanen die vallen onder vechtrassen mogen nooit bij elkaar geplaatst worden ook niet als de ruimte ‘open’ is.  Wilt u toch meerdere hanen houden, dan kunt u aparte rennen overwegen.
Kippen houden


 

Meer informatie over kippenvoer?